[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Taka sytuacja zdarza się raczej rzadko, jedynie w wiekuniemowlęcym.Aminokwasy uzyskane z pożywienia łączą się w organizmie z aminokwasamiprzetworzonymi w organizmie.To właśnie z tego zródła tkanki pobierają białko dla nowychkomórek.Białka całkowite występują niejako w jednym opakowaniu z kompletnymi tłuszczami.Ponieważ tłuszcz nasycony jest absolutnie konieczny dla rozwoju mózgu niemowlęcia,pożywienie ludzi dorosłych, zawierające białka całkowite wydaje się głównym zródłemniepotrzebnych, tłuszczów nasyconych, które mają niekorzystny wpływ na tętnice.Białka niecałkowite natomiast nie mają wokół siebie tłuszczów nasyconych.Tak jakbiałka całkowite, zawierają 9 niezbędnych aminokwasów.Jedyną różnicą jest fakt, że wkażdym rodzaju pożywienia aminokwasy występują w innch proporcjach, tak jak wprzypadku witamin czy soli mineralnych.yródła białek niecałkowitych przewyższają jakością zródła białek całkowitych.Białkaroślinne mają zwykle mniej tłuszczu w ogóle, a tłuszczu nasyconego w szczególności; niezawierają cholesterolu.Takie zródła białek niecałkowitych jak orzechy i inne ziarna majądużo tłuszczu, ale jest to tłuszcz zdrowy dla serca, a przy tym ułatwia zwalczanie nowotworu.73 Bilans azotowyPoważne niedobory białka są rzadkie i nie występują u osób zdrowych, dobrze sięodżywiających.Niedożywienie białkowe przeważnie jest rezultatem braku wystarczającejilości pożywienia co zdarza się m.in.w okresach zwiększonego niż zwykle zapotrzebowaniana białko lub w związku z niezdolnością do wchłaniania spożytego białka przez przewódpokarmowy.Pojęciem, o którym prawdopodobnie usłyszysz od swojego lekarza lub dietetyka jestbilans azotowy.Ponieważ białkojest jedynym makroskładnikiem zawierającym azot, określenie ilości azotu worganizmie jest dobrą metodą do ustalenia zawartości białka w organizmie.Jeśli znamy ilośćbiałka obecnego w diecie i ilość białka wydzielanego, to można określić ilość białka, którapozostała w organizmie.Jeśli spożycie i wydalenie azotu są równe co do ilości, to mówi się,że osoba ma prawidłowy bilans azotowy, czyli występuje w niej stan równowagi.Jeśli jest więcej azotu dostarczonego niż usuwanego, mówi się, o dodatnim bilansieazotowym.To oznacza większą ilość tkanki tworzonej niż rozpadającej się.Tak dzieje się ukobiet ciężarnych i karmiących, u niemowląt, dzieci i młodzieży; u dorosłych odzyskującychzdrowie po chorobach, których skutkiem była utrata białka.Ujemny bilans azotowy wskazuje, że dzieje się coś przeciwnego: więcej azotu się traciniż otrzymuje.Więcej tkanek się rozpada niż buduje.Tak jest wówczas, gdy nie dostarczamyorganizmowi wystarczającej ilości białka lub jeśli białko jest spalane dla uzyskania energii,gdyż jest za mało tłuszczu i węglowodanów.Inną przyczyną może być zwiększonezapotrzebowanie na białko, np.z powodu choroby nowotworowej.Choroba nowotworowa a białkoKomórki nowotworowe zmieniają metabolizm białka tak, aby tworzący się guz miałdostęp do większej ilości aminokwasów.Dochodzi do utraty tkanki mięśniowej i prowadzi dozakłócenia bilansu azotowego.Większość białka w diecie powinna pochodzić z roślin.Rośliny zawierają równieżwiele innych czynników pozwalających zwalczać nowotwory w tym substancjefitochemiczne.Białko z tłustych ryb zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne doprawidłowego funkcjonowania systemu obronnego.To właśnie ryby powinny znalezć się nadrugim miejscu produktów spożywanych w twojej diecie.Najmniejszy wkład w dostarczanieaminokwasów powinien mieć drób (bez skóry).Drób jest też dobrym zródłem solimineralnych, ale często nie smakuje pacjentom, którzy przeszli chemioterapię czynaświetlenia.74 PodsumowanieBiałka zbudowane są z aminokwasów.Są jedynym zródłem azotu dla organizmu.Biorą udział w budowaniu tkanek, enzymów, przeciwciał, hemoglobiny, hormonów.Nowotwór przeszkadza w prawidłowym metabolizmie, spalając niektóre białka mimoobecności węglowodanów i tłuszczu.Brak białka ma niszczący wpływ na układodpornościowy.75 WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE A CHOROBANOWOTWOROWAKiedy rozpoczynano badania na temat racjonalnego odżywiania, naukowcystwierdzili, że dieta zawierająca węglowodany, lipidy, białko i sole mineralne nie wystarczydo prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmów zwierzęcych.Doprowadziło to do odkrycianowej grupy związków chemicznych zawierających węgiel  witamin.Proces wzrostu irozwoju człowieka wymaga 13 witamin.Podzielono je na dwie grupy: rozpuszczalnych wwodzie i rozpuszczalnych w tłuszczach.W tym rozdziale opiszemy witaminy rozpuszczalnew wodzie, ich związek z rozwojem nowotworu i ich udział w leczeniu raka.Nazwa  witamina" została wymyślona przez Polaka Kazimierza Funka w 1912 r.Napoczątku wiedziano tylko tyle, że witaminy mają zdolność zapobiegania pewnym chorobom.Na przykład witamina C została odkryta dzięki temu, że leczy szkorbut (gnilec).Z czasemokazało się, że taka definicja witamin jest zbyt wąska.Teraz już wiemy, że witaminyodgrywają ważną rolę w organizmie i spełniają więcej funkcji niż tylko zapobieganiechorobom wywołanym niedoborem pokarmów.Na przykład wiele witamin ma silnewłasności przeciwutleniacza, a niektóre wspomagają wchłanianie innych witamin i solimineralnych [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • drakonia.opx.pl
  • Linki