[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Kluski kladzione z seremKluski kladzione z seremPorcja dla 4 osob.Czas przygotow.35 min.200 g sera twardego z ziolami lub ementalera,3-4 cebule,80 g masla.Ciasto:200 g maki,1 jajo,sol.1.Do miski przesiac make, wbic jajo, dodac szczypte soli i kilka lyzek wody,wyrabiajac ciasto drewniana lyzka.Nastepnie wybijac je lyzka tak dlugo, azzaczna sie ukazywac pecherzyki powietrza i ciasto bedzie odstawac od bokownaczynia.2.W duzym garnku zagotowac osolona wode, klasc do niej porcje ciasta, formujacje lyzka maczana kazdorazowo we wrzatku.Mozna tez rozsmarowac ciasto nazwilzonej woda desce na grubosc 5 mm, nastepnie pochylic deske nad wrzatkiemi odcinac nozem cienkie paski ciasta.3.Gdy kluski wyplyna, pogotowac je kilka minut, odcedzic, przelozyc na polmisek.4.Ser zetrzec na tarce o duzych otworach i posypac kluski.5.Cebule pokroic w plasterki, usmazyc na masle, ulozyc na kluskach.Podawac zzielona salata.Do klusek z serem mozna podac piwo.Jesli kluski posypujemyementalerem, to mozna do nich dodac 50 g bryndzy [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • drakonia.opx.pl
  • Linki