[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Kapusta kwaszona - sałatkowaKapusta kwaszona - sałatkowa10 kg kapusty; 50kg kapusty;2 kg jabłek; 1 kg marchwi;1 kg marchewki; 10 dag kminku lub kopru;1 łyżka kopru lub kminku; 70-80 dag soli20 dag soli;kapustę oczyścić, poszatkować.Marchew oczyścić i nie obraną razem z jabłkami zetrzeć na grubej tarce.Wszystko wymieszać z kapustą, posolić i ubić.Pozostawić w naczyniu aż do ukiszenia, przygnieść kamieniem.Po ukiszeniu można składać do słoików i pasteryzować ok.15 min.Na dno słoika wlać 1 łyżkę oliwy.Bigos1.5 kg kapusty (1 kg kwaszonej + ½ kg świeżej);10 dag boczku wędzonego;30-40 dag kiełbasy;20 dag mięsa wieprzowego;2 cebule, pieprz, liść laurowy, koncentrat pomidorowy, sól, kminek, trochę tłuszczu do smaż.;kapustę opłukać i zagotować.Świeżą kapustę poszatkować i sparzyć.Boczek i mięso pokroić, następnie dodać mięso, cebulę, boczek lekko podsmażyć i dodać do kapusty, kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do kapusty, dodać także przyprawy.W połowie gotowania dodajemy świeżą kapustę, koncentrat pomidorowy i kilka grzybów suszonych [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • drakonia.opx.pl
  • Linki