[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.6.Składniki: 100 g startej cebuli, 100 g cukru-kryształu.Przygotowanie: do cebuli wsypać cukier, odstawić na godzinę.Przechowywać w lodówce.Stosowanie: powstały sok pić po 2 łyżeczki od herbaty 3 razy dziennie.7.Składniki: 100g czosnku, 100 ml miodu.Przygotowanie: wycisnąć czosnek, zmieszać z miodem, odstawić na 24 godziny, odce-dzić i przelać do słoika 200 ml.Przechowywać w lodówce.Stosowanie: przyjmować po 1 łyżce od herbaty 3 razy dziennie lub po łyżce stołowejprzed snem, popijać ciepłą wodą.Przy leczeniu anginy, przeziębienia, kaszlu8.Składniki: 1/2 szklanki mleka, 4-5 fig.Przygotowanie: do mleka włożyć figi, gotować przez 5-10 minut, ostudzić.Stosowanie: przed snem wypić małymi łykami mleko i zjeść figi.Kurację powtarzać3-A razy lub dopóki kaszel nie zniknie.Przy leczeniu przeziębień, kaszlu9.Składniki: 1/2 szklanki miodu, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 10-15g czosnku.Przygotowanie: do 1/2 szklanki miodu nalać 1/2 szklanki czerwonego wytrawnegowina i dobrze wymieszać.Czosnek obrać i rozgnieść.Stosowanie: przed snem dobrze rozetrzeć stopy rozgniecionym czosnkiem i założyćwełniane skarpety, założyć ciepłą bieliznę i wypić ciepłą przygotowaną mieszankę.Przy leczeniu kaszlu10.Składniki: 200 g niesolonego masła śmietankowego, 200 g smalcu, 200 g miodu,200 g kakao w proszku, 15 żółtek.182 Przygotowanie: wszystko dobrze zamieszać, zagotować na małym ogniu 30-40 minut,ostudzić.Przechowywać w lodówce.Stosowanie: 1 łyżeczkę od herbaty rozpuścić w 1/2 szklanki gorącego mleka.Pić3 razy dziennie bardzo małymi łyczkami.Kaszel znika po 5-7 dniach.11.Składniki: 2 łyżki stołowe przegotowanego gorącego mleka, 2 łyżki koniaku.Przygotowanie: składniki zmieszać.Stosowanie: przyjmować na pół godziny przed jedzeniem 3 razy dziennie.Po wypiciumieszanki nie należy ochładzać organizmu i wychodzić na dwór.Przyjmować aż do całkowi-tego wyleczenia.12.Składniki: 0.33 l piwa, 1 łyżka miodu.Przygotowanie: do emaliowego naczynia wlać piwo, dodać łyżkę miodu, gotować5 minut na słabym ogniu.Stosowanie: wypić ciepłą mieszankę jednorazowo, małymi łykami, stosować 2 razyw tygodniu.Przy leczeniu rzadkiego kaszlu, silnego kaszlu, nocnego kaszlu13.Składniki: 1 cytryna, 2 łyżki stołowe gliceryny, miód.Przygotowanie: cytrynę zagotować na wolnym ogniu w ciągu 10 minut (staje się onamiękka i daje więcej soku).Przekroić cytrynę na połówki, wycisnąć sok do słoika (200-250ml), dodać glicerynę, dokładnie wymieszać i uzupełnić miodem aż do całkowitego wypełnie-nia.Szczelnie zamknąć.Stosowanie: kaszel  przyjmować po 1 łyżeczce od herbaty na noc.Nocny kaszel przyjmować 1 łyżeczkę od herbaty na noc, jedną łyżeczkę nocą.Przechowywać w lodówce.Przy leczeniu kaszlu w podeszłym wieku14.Składniki: 200 g masła, 200 g smalcu, 200 g miodu.Przygotowanie: wszystkie składniki włożyć do garnuszka i dobrze wymieszać.Gotować na małym ogniu 5 minut tak, aby powstała jednolita masa, następnie ostudzić.Stosowanie: 1 łyżeczkę mieszanki zmieszać z 1/2 szklanki gorącego mleka.Pić maleń-kimi łykami 3 razy dziennie 1-1 1/2 godziny po jedzeniu.Przy leczeniu anginy15.Składniki: starty burak czerwony  1 szklanka, 1 łyżka octu (jabłkowego lub win-nego).183 Przygotowanie: buraki zalać octem, odstawić na 2-3 godziny, przecedzić i wlać do szkla-nego naczynia.Stosowanie: mieszanką płukać gardło i pić po 1 łyżce stołowej 2 razy dziennie.Przy epidemii grypyW profilaktyce przeciwko grypie ważne miejsce zajmuje cebula i czosnek.Trzebaje jeść lub przynajmniej żuć, nie połykając, po 2-3 minuty, najlepiej przed snem.Podczasepidemii grypy, w celach profilaktycznych można stosować nalewkę czosnkową:16.Składniki: 2-3 ząbki czosnku, 30-50 ml wrzątku.Przygotowanie: drobno posiekać czosnek, zalać 30-50 ml wrzątku, odczekać 1-2 go-dziny i przecedzić.Stosowanie: wkraplać do nosa po 2-3 krople do każdego otworu 1-2 razy dziennie.Termin ważności nalewki 2 dni.Przechowywać w lodówce. %7łeby nie zarazić domowników zaleca się powiesić na szyję woreczek z gazy na-pełnionej drobno posiekanym czosnkiem (2, 3 ząbki).%7łeby nie zachorowały małedzieci  przywiążcie Państwo taki woreczek z czosnkiem do łóżeczka lub obokpostawcie spode-czek z posiekanym czosnkiem. Przy kontakcie z chorym na grypę, w celach profilaktycznych, rano należy pożućliść eukaliptusa, część liścia trzymać w ustach (między policzkiem, a dziąsłem).Wieczorem należy płukać gardło świeżym sokiem z surowego buraka, dodając na1 szklankę soku 1 łyżeczkę od herbaty 3% roztworu octu stołowego.Jeśli się Państwu nie udało uniknąć infekcji i już zachorowaliście, proszę skorzy-stać z poniższych porad. Najczęściej jak można, pijcie gorącą herbatę z cytryną lub malinowymi konfitura-mi, a także ciepłe mleko z miodem (1 łyżka stołowa na 1 szklankę). Wkładajcie do nosa tampony z waty zmoczone świeżym sokiem z cebuli, na 7 mi-nut, 3-4 razy dziennie. Wyciśnijcie sok z cebuli, nalejcie go na spodek i wdychajcie nosem po 2-3 minuty,3 razy dziennie. Zetrzyjcie na drobnej tarce czosnek, rozmieszajcie go z taką samą ilością miodu(najlepiej lipowego) i zażywajcie przed snem po 1 łyżce stołowej, popijając ciepłąwodą. Zetrzyjcie na tarce cebulę, zalejcie 112 1 doprowadzonego do wrzenia mleka, od-stawcie do ciepłego miejsca; połowę nalewki wypijcie na noc, a połowę  rano, teżw postaci gorącej.184 2 łyżki stołowe wysuszonych (lub 100 g świeżych) malin zalać szklanką wrzątku.Odstawić na 10-15 minut, dodać 1 łyżkę stołową miodu, rozmieszać.Należy sto-sować ciepłe jako środek na-potny przed snem.ChrypkaPrzepisy terapii dietowej są zalecane w przypadkach pojawienia się chrypki po prze-ziębieniu, a w mniejszym stopniu spowodowanej ostrym zapaleniem krtani. Wymyć i obrać ze skórki gruszkę [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • drakonia.opx.pl
  • Linki