[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nasz żołądek nie jest workiem, w którymożemy wrzucać wszystko (jak uczą nas niektóre teorie żywieniowe).W praktyce, czyli w na-szym codziennym życiu od nieprawidłowo mieszanego pokarmu ten worek staje się choryi słaby.Ciało zaczyna przypominać bombę z opóznionym zapłonem, który na pewno po pięć-dziesiątce eksploduje poniżej wymienionymi chorobami: schorzenia serca, nadciśnienie tęt-nicze, miażdżyca tętnic, cukrzyca, zakrzepowe zapalenie żył, astma, alergie, schorzenia układupokarmowego i jelitowego, zaburzenia hormonalne (u kobiet) i impotencja (u mężczyzn).%7łeby tego uniknąć zastanówmy się wnikliwie, na czym polegają nasze błędy żywieniowe. Pożywienie powinno być dla nas lekarstwem  mówił Hipokrates.%7łeby tę mądrąmyśl wcielić w nasze, życie należy zmienić nawyki żywieniowe, przestrzegać pewnych zasad.To będzie tematem poniższego rozdziału.85 Prawidłowe łączenie produktówWszystkie artykuły spożywcze można podzielić na: białka, węglowodany, tłuszcze,warzywa, owoce.Zasady łączenia tych produktów będą opisane w przedstawionej tabeli 2.Tabela 2.Aączenie produktów żywnościowych.Produkty z przewagą Produkty z przewagąTłuszcze i produkty  żywebiałek węglowodanówMięso, ryby, jaja, Smalec, masło, oleje i in.Zielenina, Pieczywo, kasze,rosoły, bakłażany, owoce suszone oraz warzywa surowe ziemniaki, wyrobyfasola, bób, orzechy, i suszone (oprócz ziemniaków), soki mączne, makarony,ziarna słonecznika, z warzyw i owoców, grzyby.Wino naleśniki, miód, cukier,produkty mleczo- wytrawne, mleko, melon i banan wyroby zawierającekwaśne.najlepiej spożywać osobno, nie łącząc cukier, dżemy, konfitury,ich z innymi produktami.cukierki, ciastka itd.Można łączyć Można łączyćLepiej nie łączyćJeśli zasłonicie Państwo lewą ręką część tabelki z napisem Produkty z przewagą bia-łek, to otrzymacie listę artykułów spożywczych, które można łączyć ze sobą.Natomiast, jeślizakryjecie prawą część tabelki z napisem Produkty z przewagą węglowodanów, to otrzyma-cie listę artykułów, które można łączyć z produktami zawierającymi białko.Na początku taki podział wydaje się trochę trudny do zaakceptowania.Wiele osóbdenerwuje to, że muszą zrezygnować z pieczywa, ziemniaków lub kaszy, jeśli zachciało im sięzjeść mięsa.Proponuję spróbować chociażby w ciągu jednego tygodnia i od razu zauważycie, żebędziecie mniej jeść, a jednocześnie przybędzie Wam energii.W ciele poczujecie lekkość.Mniej czasu będziecie potrzebować na sen.Staniecie się spokojniejsi, bardziej zrównoważeni!Spożywanie artykułów przedstawionych w tabeli wymaga pewnych nieskomplikowanychzasad.Dlatego radzę na nie zwrócić uwagę.Zasady spożywania produktów z przewagą białek1.Jeśli spożywacie tłuszcz z białkiem (mięso smażone na oleju roślinnym), to należyjeść mięso z dużą ilością warzyw.Obfitość warzyw neutralizuje szkodliwą działal-ność tłuszczów.2.Białek lepiej nie mieszać z innymi białkami.Każde białko należy jeść oddzielnie:jeden rodzaj białka każdorazowo, np.tylko mięso lub tylko groch, lub tylko ryby.3.Produkty białkowe lepiej spożywać na kolację, nie pózniej niż dwie godziny przedsnem, ponieważ nocną porą organizm zajmuje się regeneracją i potrzebuje sub-86 stancji białkowych.Sałatka warzywna musi się znalezć przed każdym pożywieniembiałkowym.Przykłady:" sałatka warzywna + mięso gotowane, szaszłyk lub kotlety mielone," sałatka warzywna + twaróg," sałatka warzywna + gotowany groch lub fasola.Pożyteczne rady odnośnie spożywania produktów z przewagą białek" Najlepiej jeść mięso zapiekane w piekarniku lub na grillu.Nie smażyć na oleju i niegotować." Rosoły, mięsne (buliony): na strawienie mięsnego bulionu organizm zużywa 30razy więcej energii niż na trawienie mięsa.Produkty mięsne, jak już pisałem, zawie-rają ponad 20 różnych, trujących substancji i podczas gotowania przechodzą onedo bulionu.W ten sposób rosół gotowany na mięsie  to  skondensowany wyciągz martwego zwierzęcia.Z bulionów mięsnych lepiej całkowicie zrezygnować." Ponieważ białka nie są potrzebne człowiekowi w dużych ilościach wystarczy spo-żywać mięso, ryby, drób 2 razy w tygodniu.Zamienniki białek zwierzęcych: 100gramów orzechów całkowicie zaspokajają dobowe zapotrzebowanie na białko.200 gramów mięsa lub 300 gramów ryby najlepiej zamienić na 120 gramów roślinstrączkowych." Mięso i ryby należy zawsze spożywać świeżo przygotowane, nie pozostawiając ichna następny dzień." Jeśli gotujecie mięso, to na 10 minut przed końcem gotowania należy dodać kawa-łek jabłka.Mięso będzie soczyste.Ryba będzie smaczniejsza, jeśli w trakcie gotowa-nia będziemy dolewać kilka razy zimną wodę.Zasady spożywania produktów z węglowodanów1.Skrobię należy spożywać jednego rodzaju (kasza bez chleba, groch bez chleba).Kilka rodzajów skrobi zjedzonych jednocześnie spowoduje wzrost apetytu, czegoskutkiem będzie zwiększona ilość zjedzonego pokarmu.2.Nie jedzcie chleba, wyrobów mącznych, kasz z dżemami lub cukrem, ponieważzmieszanie ich ze sobą spowoduje fermentację w żołądku.Dlatego też często pozjedzeniu bułek drożdżowych, pączków z powidłami lub dżemem, odczuwamyzgagę.Z tych przyczyn proszę nie jeść razem skrobi i cukrów.Na przykład, nie do-dawać cukru do wszelkiego rodzaju kasz (owsianek).Chleb można smarować mio-dem, ale korzystniej dla zdrowia jest rozpuścić go w ciepłej przegotowanej wodziei wypić.87 3.Słodkie i suszone owoce można łączyć ze skrobiami: chlebem, kaszami, ryżem.4.Kasze, chleb, ziemniaki i inne skrobie powinny być spożywane oddzielnie od mięsa,ryb, jaj, żółtego sera, twarogu, tzn.pokarmu białkowego.Przerwa między spożywa-niem węglowodanów i białek powinna wynosić przynajmniej 2-3 godziny.5.Pokarm skrobiowy zaleca się spożywać w dzień, w okresie między godziną 9.00a 13.00, ponieważ przy trawieniu węglowodanów organizm otrzymuje najwięcejenergii.Ta energia będzie całkowicie spalona w czasie zajęć, w ciągu całego dnia.Tauwaga jest szczególnie cenna dla osób skłonnych do nadwagi.6.Przed spożyciem skrobi koniecznie należy zjeść sałatkę warzywną.7.Najlepiej przyrządzić sałatki z następujących warzyw: kapusty, marchwi, buraków,kopru, pietruszki, soli, przypraw.Enzymy, znajdujące się w warzywach pomagająstrawić skrobię.Pożyteczne rady" Trawienie skrobi rozpoczyna się już w ustach, dlatego pożywienie skrobiowe nale-ży szczególnie dokładnie żuć." Gatunki bezdrożdżowego pieczywa, kasza  posiadają włókna roślinne, któreoczyszczają układ pokarmowy.Spożywanie tych produktów codziennie jest naj-cenniejszą profilaktyką pracy układu pokarmowego." Korzystne dla zdrowia są kasze: gryczana, pszenna, kukurydziana, jęczmienna, ryż(dziki, nieoczyszczony).Kasze powinny być ugotowane na  gęsto , bez dużej ilościwody.Powinny też stanowić 1/3 naszego codziennego posiłku." Najlepiej spożywać kasze ugotowane metodą  z przerwą.Przykładowo, kaszę gry-czaną gotujemy w następujący sposób:Kaszę należy przemyć.Zamoczyć na 3-4 godziny [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • drakonia.opx.pl
  • Linki