[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ogórki pokroić na cienkie plasterki, posolić i zalać śmietanąwymieszaną z drobno posiekanymi ziołami.Od razu podawać.119 SosySos twarogowy z ziołami5 dag sera twarogowego, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżki olejusojowego lub słonecznikowego, 4 łyżki mleka, po l łyżce świeżychposiekanych ziół: ogórecznika, pietruszki, melisy, szczypta soli, szczyptacukru, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.Ser utrzeć na jednolitą masę z sokiem cytrynowym, olejem imlekiem, dodać drobno posiekane zioła, przyprawić solą, cukrem ipapryką.Doskonały sos do zielonej sałaty, kapusty chińskiej, a takżepieczonych ziemniaków.Sos śmietanowy z ziołamil szklanka śmietany, l łyżka soku cytrynowego, szczypta soli, l łyżeczkacukru, 1/4 łyżeczki białego pieprzu (można go zastąpić czarnym), 4 łyżkiposiekanych świeżych ziół: szczypiorku, pietruszki, trybuli, rzeżuchy.Zmietanę rozmieszać z sokiem cytrynowym, przyprawić solą,pieprzem, cukrem, wsypać zioła i wymieszać.Tym sosem możnaprzyprawiać zieloną sałatę i wszystkie surówki z warzyw.Zielony sos frankfurckiPo 2 łyżki świeżych ziół: ogórecznika, rzeżuchy, pietruszki, szczypiorku,szczawiu lub szpinaku, po l łyżeczce koperku, estragonu, lubczyku, liściaselera, melisy, l cebulka dymka ze szczypiorkiem lub l mała cebula, ljajko na twardo, l szklanka śmietany albo jogurtu, 10 dag majonezu, lłyżeczka musztardy, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 łyżkisoku cytrynowego.Zioła posiekać i zmiksować przystawką z nożykami na zieloną masę.Można też bardzo drobno posiekać na desce i rozgnieść.Wymieszaćz pozostałymi składnikami sosu.W skład sosu musi wchodzić conajmniej 7 gatunków ziół.Podaje się go do gotowanego mięsa, jaj natwardo, befsztyków, gotowanej lub smażonej ryby.120 Rys.20.Sosy ziołowe Hiszpański sos czosnkowy Ailloli3 ząbki czosnku, l żółtko, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu (woryginalnym przepisie - białego pieprzu), 1/2 szklanki oleju sojowego lubsłonecznikowego.Czosnek obrać i utrzeć w mozdzierzu, przełożyć do miseczki.Doczosnku dodać żółtko, sól, pieprz i stale mieszając, wlewać olej.Nakoniec wlać 2 łyżki gorącej wody.Podawać do gotowanej ryby nagorąco i na zimno, do pieczeni baraniej i wołowej.Angielski sos miętowy1/2 szklanki winnego octu, l łyżka cukru, 4 łyżki mięty świeżejlub suszonej, sól.Do garnka wlać ocet, 1/2 szklanki wody, wsypać cukier i zagotować.Dodać 3 łyżki mięty, garnek przykryć, zestawić z ognia i ostudzić.Sos przecedzić, wsypać resztę mięty i przyprawić solą.W Anglii sosten podaje się do pieczeni baraniej, gotowanej wołowiny, gotowanej ismażonej ryby.Sos serowy z bazylią1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii, 1/2 łyżeczki soli, 1/4łyżeczki pieprzu, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki orzechówwłoskich, 1/2 szklanki oleju sojowego lub słonecznikowego, 2-3łyżki tartego żółtego sera o łagodnym smaku (ementaler,gouda).Posiekaną bazylię zmiksować przystawką z nożykami, dodawaćkolejno czosnek, orzechy i dolewać olej.Przyprawić solą i pieprzem,wymieszać z serem.Sos ten świetnie pasuje do makaronu.Majonez ziołowy2 żółtka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki musztardy, 0,3 l oliwy lub oleju sojowego,1,5 łyżki octu winnego, 1/2 łyżki soku cytrynowego, 4 łyżki różnychposiekanych świeżych ziół: trybuli, koperku, szczypiorku, estragonu,rzeżuchy, pietruszki.122 Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.Najpierwżółtka ubija się w misce drewnianą łyżką, dodając odrobinę soli, anastępnie musztardę.Ciągle ubijając, po kropelce dolewa sięoliwę i wkrótce powstaje krem, do którego można już dolewaćoliwę cienkim strumieniem.Teraz dodaje się ocet i sokcytrynowy, a gdy majonez jest już gotowy, można wsypać zioła.Majonez podaje się do ryb na zimno i innych zimnych przystawek,jaj na twardo, a także do mięs i ryb w galarecie.Sos remouladowy z ziołami2 ugotowane żółtka, 2 surowe żółtka, sól, pieprz, l łyżka musztardy, 0,3 loliwy lub oleju sojowego, 2 łyżki octu winnego, l łyżka octuestragonowego, l łyżka octu koperkowego, 6 łyżek śmietany albojogurtu, 4-6 łyżek świeżych posiekanych ziół: trybuli, koperku,szczypiorku, rzeżuchy, pietruszki, można też dodać łyżkę drobnoposiekanego ogórka konserwowanego.Ugotowane żółtka rozgnieść i wymieszać z surowymi żółtkami najednolitą pastę, dodać sól, pieprz, musztardę i ubić na krem.Dolewać po kropli oliwę i ubijać tak długo, aż cała oliwa zostaniewymieszana.Następnie dodaje się ocet, potem jogurt lubśmietanę, a na końcu zioła.Ten sos podaje się do różnych sałatek,surówek i jaj na twardo.Sos vinaigrette z ziołamiSzczypta soli, szczypta pieprzu, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczkicukru, 1,5 łyżki octu winnego, 6 łyżek oliwy lub oleju sojowego, 1/2 łyżkisoku cytrynowego, 1/2 łyżki posiekanego estragonu, 1/2 łyżkiposiekanego ogórecznika, 1/2 łyżki posiekanej melisy, l łyżeczkaposiekanej trybuli, l łyżeczka posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanegoszczypiorku, l ząbek czosnku [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • drakonia.opx.pl
  • Linki