[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wszystkoprzełożyć do dużego garnka.Dodać olej, zioła prowansalskie, sproszkowanąsłodką paprykę, sól i pieprz.Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 3-4godziny, od czasu do czasu mieszając.Ciepłym sosem napełniać czyste i suche słoiki.Pasteryzować około 15 minut.Podawać z ulubionym makaronem.Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 400 ml.KLASYCZNY SOS POMIDOROWYSkładniki:1 cebulaząbek czosnkupokrojone pomidorygarść liści bazyliisólpieprzPrzygotowanie:Na oliwie podsmażamy średnią, drobno posiekaną cebulę oraz duży,rozgnieciony ząbek czosnku.Po około pięciu minutach cebula nabierzejasnozłocistego koloru.Zwiększamy temperaturę i wrzucamy obrane ze skóry ipokrojone pomidory.Dodajemy garstkę listków bazylii i doprawiamy solą orazświeżo zmielonym pieprzem.Gdy doprowadzimy sos do wrzenia zmniejszamy temperaturę i gotujemy go na maleńkim ogniu przez półtorejgodziny, od czasu do czasu mieszając.W gotowym sosie jest bardzo mało płynu mniej, niż jedna czwartapoczątkowej ilości.Na koniec dodajemy jeszcze 3 obrane, pokrojone pomidory,oraz świeżą bazylię i mieszamy.Można go wzbogacać różnymi produktami: jeśli dodamy chilli uzyskamy sos,zwany arrabbiata.Możemy wrzucić posiekaną włoską kiełbasę, lub mozzarellę,pokrojoną w drobną kostkę.SOS POMIDOROWY DO MAKARONUPrzepis na 2 porcje:-1 pomidor-2 ząbki czosnku-bazylia (najlepiej świeża)-1 żółtko-sól i pieprz do smakuPomidora sparzyć, zdjąć skórke, wydrążyć środek i pokroić w kostkę.Dodać dotego czosnek i przyprawy.Dusić na małym ogniu, aż pomidor całkiem sierozgotuje.Pod koniec duszenia dodać żółtko, które złagodzi smak sosu i trochęgo zagęści."Grecki sos pomidorowy "Składniki:1 kg dojrzałych pomidorów,3 łyżki oliwy z oliwek,2 - 3 ząbki czosnku,2 łyżeczki soli,1.2 łyżeczki pieprzu czarnego,łyżka cukru,łyżeczka bazylii,posiekana natka pietruszki.Sposób przyrządzenia:Rozgrzać oliwę w rondlu, włożyć posiekany czosnek i natkę pietruszki (conajmniej 3 łyżki), smażyć na małym ogniu przez 3 min.Dodać obrane ze skórkipomidory bez pestek oraz pozostałe składniki, przykryć i dusić na bardzo małymogniu ok.45 min., aż sos zgęstnieje.Całość zmiksować i ewentualnie doprawić.Sos pomidorowy podstawowyCzas przygotow.35 min.1 kg pomidorow,80 g cebuli,20 g czosnku,25 malych cebulek (szalotki),50 g pasty pomidorowej,20 listkow bazylii,2 lyzki oliwy,bouquet garni, cukier, sol, pieprz.1.Pomidory sparzyc, zdjac skorke, pokroic na kawalki, usunac nasiona.2.Cebule, szalotki i czosnek obrac, drobno posiekac.Listki bazylii oplukac,dobrze osuszyc, pokroic z odrobina soli.3.W plaskim garnku rozgrzac na malym ogniu oliwe, wlozyc czosnek, cebule,szalotki i bazylie.Wymieszac, smazyc, az cebula zacznie zmieniac kolor najasnozloty.4.Dodac pokrojone pomidory, paste pomidorowa i bouquet garni.Posolic,gotowacbez przykrycia na srednim ogniu 15-20 min.Mieszac od czasu do czasu, az soszgestnieje.Wyjac bouquet garni.Doprawic cukrem, sola, pieprzem, zmiksowac.Sos pomidorowy na jesień i zimęProporcje:1,5 kg dojrzalych pomidorow1 cebula,1 marchewka,1 lodyga selera naciowego2 zabki czosnku,1 lyzeczka tymianku,1 listek laurowy,1 lyzeczka ziol prowansalskichdo smaku: cukier, sol, swiezo zmielony pieprz oliwa z oliwek lub olejslonecznikowy (najlepiej, jak pisza, tloczony na zimno)Sposob przyrzadzenia:Pomidory sparzyc, obrac ze skory, rozgniesc.W garnku z grubym dnemobsmazyc na oliwie przez 5 minut pokrojone warzywa: cebule, marchewke iseler.Czosnek wrzucic w calosci (znaczy: cale zabki).Dodac pomidory,szczypte cukru, ziola, listek laurowy, sol i pieprz.Dusic 1 godzine na malymogniu pod przykryciem, czesto mieszajac i uwazajac, by sos sie nie przypalil :-)))Powinien miec konsystencje gestej smietany.Jesli jest zbyt rzadki, to odkrycgarnek i delikatnie odparowac.Autorka, Zosia (tak jest podpisane), mowi tez, ze sos mozna zamrozic wplastikowych pojemniczkach.PozdrawiamSos grzybowo pomidorowyskładniki: 250 g pieczarek (lub opieniek), 500 g pomidorów z puszki (lub 3-4świeże* posiekane), cebula, 3 ząbki czosnku, 3 łyzki oleju, 5 łyżek natki i /lubbazylii (albo tymianku, oregano), sól, pieprz, szczypta cukruwykonanie:1) cebule i pieczarki pokroić, poddusić na tłuszczu, dusic 5 minut2) dodac pomidory, sól, pieprz, cukier, gotowac przykryte 15 minut, po 10minutach dodać zmiażdżony czosnek3) ugotowane spaghetti polac sosem, posypąć natką i /lub bazylią*jeśli dodajemy swieże pomidory, można dolac troche wody lub bulionuwarzywnegoPizza Hut Pizza sos pomidorowyCzas przygotowania: 5 minutIlość porcji: 2Składniki:2 łyżki pasty pomidorowej2 łyżki wody2 ząbki czosnkusól, pieprz2-3 łyżki posiekanych, świeżych ziółSposób przyrządzenia:Pastę pomidorową wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lubdrobno posiekany czosnek.Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem.Dodaćposiekane drobno zioła.Odstawić na około 10-15 minut
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Linki
- Indeks
- § Prunty Morgan Przepis na małżeństwo doskonałe
- Przepiera Maciej Kliknięcie
- Woodrell Daniel Pomidorowa czerwien
- Kodeks Karny Wykonawczy
- Hudsonowie z Hollywood 2.2 Emily McKay Miłosny scenariusz
- Z. Nałkowska, Granica
- Witkiewicz Magdalena Milaczek
- Claire C Riley [Dead Saga 01] Odium (epub)
- A wlasnie ze tak Justyna Szymanska
- ç Kepler Lars Hipnotyzer
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- onlinekredyt.xlx.pl