[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Jeżeli sos nie dość brunatny, wlać karmelu, zagotowaćrazem i wydać.516.KieÅ‚basa z sosemZwieżą kieÅ‚basÄ™ wÅ‚ożyć do rondla, nalać trochÄ™ wody, wÅ‚ożyć masÅ‚a, kawaÅ‚ekbulionu, cebuli i gotować, aż siÄ™ wysadzi.Krótko przed wydaniem zasmażyć masÅ‚a zmÄ…kÄ…, rozprowadzić sosem, winem francuskim, wcisnąć, jeżeli kto chce, cytryny,trochÄ™ cukru, zagotować i wydać.126 517.Kiszka na ciepÅ‚oJeżeli siÄ™ chce dać kiszkÄ™ z kaszy na ciepÅ‚o w caÅ‚oÅ›ci, to trzeba jÄ… poprzednio wÅ‚ożyćw gotujÄ…cÄ… wodÄ™ i niech siÄ™ na wolnym ogniu doskonale rozgrzeje, Zasmażyć masÅ‚ana patelni, obrumienić w nim kiszkÄ™ z wszystkich stron, pokrajać i uÅ‚ożyć napółmisku, lub też przetopić Å›wieżej sÅ‚oniny i razem ze skwarkami oblać niÄ… wyjÄ™tÄ… zwody kiszkÄ™.518.Cynadry wieprzoweWziąć cynadry, obgotować w wodzie z solÄ… i pokrajać w plasterki.Zasmażyć masÅ‚a zmÄ…kÄ…, rozprowadzić rosoÅ‚em i szklankÄ… madery, wÅ‚ożyć cynadry, opieprzyć, wlaćtrochÄ™ octu, cebuli i dusić godzinÄ™ na wolnym ogniu.519.Zwieża szynka z mÅ‚odego wieprzaUgotować soli z korzeniami, bobkowym liÅ›ciem, i trochÄ… saletry, wystudzić i zalaćszynkÄ™ na parÄ™ dni, przewracajÄ…c jÄ… codziennie na innÄ… stronÄ™.Po kilku dniach wyjąći ugotować w wodzie na miÄ™kko, zdjąć skórkÄ™, posypać sÅ‚oninÄ™ grubo cukrem,wstawić w brytfannie do gorÄ…cego pieca, żeby siÄ™ cukier zrumieniÅ‚, lub teżposmarować po wierzchu gÄ™stym bulionem, żeby siÄ™ utworzyÅ‚a glazura.Podać jÄ…można na stół zamiast sztuki miÄ™sa rumianej, nakrajanÄ… w plastry i obÅ‚ożonÄ…wÅ‚oskim makaronem, jarmużem, szparagiem lub szpinakiem; osobno chrzan zoctem.520.Szynka wÄ™dzona pieczona w cieÅ›cieNamoczyć na noc szynkÄ™; jeżeli jest bardzo sÅ‚ona, umyć w wrzÄ…cej wodzie, wytrzećotrÄ™bami i jeszcze raz wymyć czysto.RozwaÅ‚kować ciasto z żytniej mÄ…ki, wÅ‚ożyć nanie szynkÄ™, nakryć drugim, oblepić szczelnie, wÅ‚ożyć na blachÄ™, posypać mÄ…kÄ… i piecw piecu, wypalonym jak do chleba; jeżeli mniejsza 2 godziny, jeżeli wiÄ™ksza to i 3.Można jÄ… też poÅ‚ożyć na brytfannÄ™, oblepić ciastem i tak upiec w piecu, najlepiej pochlebie.OczyÅ›cić potem z ciasta, zdjąć z niej skórkÄ™, ubrać pieprzem, gozdzikami;osobno podać chrzan lub musztardÄ™.127 521.ProsiÄ™ pieczone nadziewaneOczyszczone prosiÄ™ wytrzeć dobrze w Å›rodku solÄ… i nadziać farszem, zaszyć i piec narożnie lub brytfannie, podÅ‚ożywszy je z podkurczonymi nogami; z poczÄ…tku piec jena wolnym, pózniej na mocnym ogniu, smarujÄ…c je czÄ™sto Å›wieżą sÅ‚oninÄ…, aby siÄ™dobrze podrumieniÅ‚o.Farsz do niego robi siÄ™ w nastÄ™pujÄ…cy sposób: usiekać prosiÄ™cÄ…wÄ…tróbkÄ™, jeżeli jej za maÅ‚o to dobrać cielÄ™cej, przetrzeć przez durszlak, wbić 2 żółtka,2 caÅ‚e jaja, tartej przesianej buÅ‚ki, trochÄ™ cukru, kilka Å‚yżek topionego masÅ‚a i wybićdo pulchnoÅ›ci.Jeżeli masa za sucha dobrać trochÄ™ masÅ‚a.522.ProsiÄ™ w szarym sosieOczyszczone prosiÄ™ ugotować na miÄ™kko z korzeniami, wÅ‚oszczyznÄ… i pokrajać wkawaÅ‚ki.Zasmażyć mÄ…ki z masÅ‚em, rozprowadzić rosoÅ‚em od prosiÄ™cia, wlać trochÄ™octu, karmelu, rodzynków suÅ‚tanek, cukru, można trochÄ™ wina dobrać, zagotować,wÅ‚ożyć prosiÄ™, jeszcze parÄ™ razy podgotować, a na wydaniu wkrajać cytryny wtalerzyki.523.ProsiÄ™ w galarecieOparzone i oczyszczone prosiÄ™ pokrajać w kawaÅ‚ki, gotować z rozmaitÄ…wÅ‚oszczyznÄ…, nieco korzeni, caÅ‚Ä… cebulÄ…, jednym grzybkiem, kilku Å‚yżkami dobregooctu, posolić.Wyjąć potem kawaÅ‚ki i opÅ‚ukać je w zimnej wodzie, sos zaÅ›podgotować bardziej, nadać koloru pomaraÅ„czowego karmelem, sklarować biaÅ‚kiemi zalać kawaÅ‚ki, uÅ‚ożone w salaterce, ostygÅ‚ym sosem, z którego siÄ™ potem utworzygalareta.524.BigosUgotować wieprzowiny przerosÅ‚ej, zalać tym rosoÅ‚em kwaszonÄ… kapustÄ™, którÄ…,jeżeli jest za kwaÅ›na, trzeba poprzednio przepÅ‚ukać, wÅ‚ożyć trochÄ™ wieprzowegotÅ‚uszczu i niech siÄ™ gotuje.MiÄ™so pokrajać w kostkÄ™ i na pół godziny przedwydaniem na stół wrzucić w kapustÄ™; nastÄ™pnie zasmażyć masÅ‚a z mÄ…kÄ…,rozprowadzić sosem z kapusty i wlać na powrót w kapustÄ™, zagotować i wydaćobÅ‚ożonÄ… podsmażonÄ… kieÅ‚basÄ… Można także razem z kieÅ‚basÄ… gotować.Bigos jesttakże dobry odgrzewany.128 525.Szynka wÄ™dzona gotowanaSzynkÄ™ namoczyć na noc w zimnej wodzie, nastÄ™pnie obmyć wrzÄ…cÄ… wodÄ… i jeżeli jestczarna od dymu, to wytrzeć jÄ… otrÄ™bami i jeszcze raz czysto obmyć.WÅ‚ożyć wkocioÅ‚ek w zimnÄ… wodÄ™ tak, aby byÅ‚a wierzchem pokryta i gotować z poczÄ…tku nanagÅ‚ym, pózniej na wolnym ogniu, jeżeli duża 2 godziny na jednej stronie, potemprzewrócić i znów 2 godziny na drugiej, próbujÄ…c widelcem; jeżeli skóra miÄ™kka i nieodchodzi od szynki, wtenczas ma dosyć.SkórÄ™ zdjąć, szynkÄ™ posmarować gÄ™stobulionem i wstawić na chwilÄ™ w piec, żeby obeschÅ‚a.Można jÄ… też obsypać powierzchu grubym pieprzem i ubrać gozdzikami lub chrzanem, nakrajać do poÅ‚owyw duże plastry, zÅ‚ożyć tak, żeby, zostaÅ‚a w caÅ‚oÅ›ci i dać ciepÅ‚Ä… na stół.Podać do niejmusztardÄ™ lub chrzan, zaprawiony octem i cukrem.Jeżeli szynka ma być podana na zimno, tak samo jÄ… bulionem oblakierować, nakrajać,zÅ‚ożyć w caÅ‚ość, w Å›rodku zrobić rozetÄ™ z galarety gotowanej, półmisek równieżubrać galaretÄ… i zielonÄ… pietruszkÄ…, a kość owinąć elegancko papierem.Szynka,podana na zimno, jest lepsza, jeżeli jej siÄ™ nie wyjmuje z rosoÅ‚u, w· którym siÄ™gotowaÅ‚a, dopiero po wystudzeniu lub krótko przed wydaniem129 ROZDZIAA X DRÓB526.Ubój i kruszenie drobiuJeżeli drób ma Å›wieżo smakować, powinien dzieÅ„ przed zarżniÄ™ciem nie dostać żeru.Wszelkie ptactwo domowe powinno być latem rżniÄ™te dzieÅ„ poprzednio, a zimÄ… naparÄ™ dni, wtenczas jest daleko bardziej kruche.Dla nadania kruchoÅ›ci, jeżeli niezbytwczeÅ›nie zabite, dobrze jest drób a nawet dzikie ptactwo namoczyć na kilka godzinw zimnej wodzie.Drób, choćby nawet mÅ‚ody, dla prÄ™dkiego skruszenia go, podokÅ‚adnym oczyszczeniu oblać spirytusem i natychmiast zapalić tenże, powypaleniu spirytusu obmyć i używać jak zwykle [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • drakonia.opx.pl
  • Linki