[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.OdrÄ…bać trochÄ™ kostkÄ™, zbić dobrzekażdy kotlet, posolić, umaczać w mÄ…ce lub w jajku i obsypać buÅ‚kÄ…, obrumienić na klarowanymrumianym maÅ›le.Bite kotlety podajÄ… siÄ™ z garniturem lub sosem ostrym.Garniturem zowie siÄ™rozmaite jarzynki oraz kartofle przyrzÄ…dzone oddzielnie, które kupkami ukÅ‚adajÄ… siÄ™ wkoÅ‚o kotletów.Sosy dajÄ… siÄ™: cytrynowy, kaparowy, pieczarkowy, maderowy, korniszonowy, lecz najdelikatniejsze sÄ…z cebulowym â la Soubise, który robi siÄ™ w nastÄ™pujÄ…cy sposób: pokrajać kilka cebul biaÅ‚ych w cienkietalerzyki, parzyć ukropem 5 minut, odcedzić wodÄ™ przez sitko, i wstawić tak sparzonÄ… cebulÄ™ namierny ogieÅ„, dodawszy do niej spory kawaÅ‚ek masÅ‚a Å›wieżego i kilka listków szynki, przesmażyć,domieszać nieco mÄ…ki, gotować, wciąż mieszajÄ…c, na gÄ™sty sos, przetrzeć przez gÄ™ste sitko, dolaćtrochÄ™ masÅ‚a i nieco bulionu, posolić i krótko przed wydaniem mocno zagotować i wylać w Å›rodekpółmiska, a naokół uÅ‚ożyć kotlety, wcisnąć trochÄ™ soku z cytryny i zaciÄ…gnąć 2 żółtkami.387.Baranina z ryżemAopatkÄ™ baraniÄ… lub mostek pokrajać na kawaÅ‚ki, ugotować z solÄ…, wÅ‚oszczyznÄ… i cebulÄ…,wyszumowawszy jak rosół.Gdy na pół miÄ™kka, wyjąć, a rosoÅ‚em zalać ryż sparzony wpierw iwypÅ‚ukany, dodać jeszcze dobrÄ… Å‚yżkÄ™ masÅ‚a, niech siÄ™ ryż gotuje; gdy już nieco napÄ™cznieje, wÅ‚ożyćdo niego baraninÄ™, oraz kilka maÅ‚ych, obranych cebulek, przykryć i dusić razem, póki miÄ™so i ryż niebÄ™dÄ… miÄ™kkie.Wtedy wyjąć na półmisek i zalać masÅ‚em, zrumienionym z buÅ‚eczkÄ….Można takÄ… samÄ…potrawÄ™ z ryżem zrobić z odgrzewanej pieczeni.91388.Baranina na sposób turecki z ryżem1/2 kilo najlepszego ryżu wrzucić w duży rondel w wrzÄ…cÄ… wodÄ™ i na wolnym ogniu mieszać ryż z 10minut, nastÄ™pnie odlać ryż na sito, niech dobrze osiÄ…knie.TÅ‚usty mostek lub górkÄ™ baraniÄ… pokrajać wkawaÅ‚ki wielkoÅ›ci zwykÅ‚ego kotleta i posolić je.W rondel wÅ‚ożyć warstwÄ™ masÅ‚a lub Å‚oju baraniego,warstwÄ™ miÄ™sa, nastÄ™pnie ryżu, posolić miÄ™so, przekÅ‚adać ryż caÅ‚ymi drobnymi cebulkami, zwanymiszarlotkami, i postawić na wolnym ogniu, dobrze przykrywszy, żeby siÄ™ para nie ulotniÅ‚a.Wkwadrans zajrzeć do rondla, podlać Å‚yżkÄ™ wody i znowu dalej dusić, powtarzajÄ…c podlewanie wodypo Å‚yżce, aż bÄ™dzie miÄ™so miÄ™kkie.389.Cynadry baranie duszoneCynadry z tÅ‚ustego barana pokrajać jak najcieniej razem z tÅ‚ustoÅ›ciÄ… i wÅ‚ożyć w gorÄ…cy rondel, wktórym siÄ™ poprzednio woda gotowaÅ‚a, aby tÅ‚ustość mogÅ‚a siÄ™ prÄ™dko rozpuÅ›cić, przykryć dobrze,wÅ‚ożyć na dwie cynadry jednÄ… cebulÄ™ sparzonÄ… i pokrajanÄ… w plasterki i tak pilnujÄ…c na maÅ‚ym ogniu,gdy już sos dobrze puszczÄ…, posolić, popieprzyć, wlać kieliszek biaÅ‚ego wina lub tÄ™giego bulionu idusić na wolnym ogniu aż bÄ™dÄ… miÄ™kkie a sos zawiesisty.W czasie duszenia posypać z lekkaprzesianÄ… mÄ…kÄ…, aby byÅ‚y trochÄ™ zawiesiste.390.WÄ…tróbka baraniaPiecze siÄ™ tak samo jak cielÄ™cÄ…, maczana w mÄ…ce i opiekana na maÅ›le, lecz jest twardsza od cielÄ™cej.391.Flaki baraniePrzyrzÄ…dzajÄ… siÄ™ w ten sarn sposób co woÅ‚owe, tylko kraja siÄ™ drobniej.392.Potrawka z mostku baraniegoMostek barani albo Å‚opatkÄ™ ugotować w· krótkim sosie, gdy miÄ™so miÄ™kkie wyjąć, pokrajać nakawaÅ‚ki, zrobić sos kaparowy, pomidorowy lub z korniszonów, rozebrać rosoÅ‚em, w którym siÄ™gotowaÅ‚a potrawka, wÅ‚ożyć miÄ™so, zagotować razem i wydać.393.Potrawka z pozostaÅ‚ej pieczeniPokrajać pieczeÅ„ na dość duże kawaÅ‚ki.Zasmażyć masÅ‚a z mÄ…kÄ… i siekanÄ… cebulÄ…, rozprowadzićbulionem, wÅ‚ożyć trochÄ™ karmelu, wcisnąć cytryny, wÅ‚ożyć grupkÄ™ cukru, pieprzu, zagotować razem iwÅ‚ożyć pieczeÅ„ do sosu; podgotować jeszcze raz i wydać.W miejsce cytryny można wziąć jabÅ‚ekkwaÅ›nych lub ogórków, a bÄ™dzie lepsza.92394.Potrawka siekana z baraniny gotowanej tub pieczonejObrać miÄ™so ze skórek i żyÅ‚ i posiekać je niezbyt drobno.zasmażyć masÅ‚a z mÄ…kÄ… i cebulÄ…,rozprowadzić bulionem, zacisnąć cytrynÄ…, wrzucić parÄ™ grzybków, grupkÄ™ cukru, można wlać i trochÄ™wina francuskiego i razem zagotować.MiÄ™so wÅ‚ożyć, niech siÄ™ dobrze w sosie zagrzeje.Osobnougotować na gÄ™sto ryżu z masÅ‚em i solÄ…, uÅ‚ożyć go wkoÅ‚o półmiska a miÄ™so z sosem, który musi bytdość gÄ™sty, wÅ‚ożyć w Å›rodek.93ROZDZIAA VIII CIELCINA395.PodziaÅ‚ miÄ™sa cielÄ™cego1.- wiartka czyli dyszek na pieczeÅ„2.- Forszlak czyli nerkówka z Å‚atÄ… do nadziewania3.- Górka czyli kotlety z kostkami.4.- Mostek czyli bruÅ›cik.5.- Aopatka na siekanie, potrawki, gulasz.6.- Główka na potrawy.7.- Nóżki na galaretÄ™ i potrawA) Comber wykrojony w caÅ‚oÅ›ci.B) Ozorek.C) Móżdżek.396.PieczeÅ„ cielÄ™ca z rożnaPieczeÅ„ cielÄ™cÄ… czyli tak zwany dyszek wymyć dobrze w zimnej wodzie, nasolić,skropić cytrynÄ… przez co miÄ™so nabiera kruchoÅ›ci i zostawić niech poleży dwiegodziny.Potem nadziać na rożen i piec przy mocnym ogniu, wolno obracajÄ…c, aby siÄ™prÄ™dko zrumieniÅ‚a.Polewać trzeba czÄ™sto masÅ‚em lub smarować piórkiem,podstawiwszy brytfannÄ™ pod pieczeÅ„, żeby sos na niÄ… Å›ciekaÅ‚.Oblać nim cielÄ™cinÄ™ napółmisku, a na zimno sos ten zastyga w galaretÄ™; można niÄ… ubrać zimne pokrajanemiÄ™so.Gdy pieczeÅ„ siÄ™ obrumieni, należy jÄ… dopiekać już przy sÅ‚abszym ogniu;Å›rednia ćwiartka cielÄ™ciny potrzebuje do zupeÅ‚nego upieczenia 2-2 ½ godzin.Nasamym koÅ„cu obsypać pieczeÅ„ mÄ…kÄ…, albo tartÄ… buÅ‚kÄ…, a gdy trochÄ™ obeschnie,znowu smarować masÅ‚em, aby siÄ™ utworzyÅ‚a na wierzchu chrupiÄ…ca skóra, pokrajać94w cienkie plastry, naÅ‚ożyć na powrót na koÅ›ci, którÄ… zawinąć w biaÅ‚y fryzowanypapier i podać do niej saÅ‚atÄ™ zielonÄ… lub zimowÄ….397.PieczeÅ„ cielÄ™ca z cytrynÄ…TÅ‚ustÄ… biaÅ‚Ä… ćwiartkÄ™ cielÄ™ciny sparzyć, posolić, skropić cytrynÄ… i upiec w piecu.TrzyÅ‚yżki tartej buÅ‚ki zasmażyć na maÅ›le, wcisnąć do niej sok z caÅ‚ej cytryny i wymieszaćz garÅ›ciÄ… zielonej siekanej pietruszki, przed podaniem pieczeÅ„ Å‚adnie pokrajać,przekÅ‚adać smarujÄ…c cienko farszem z buÅ‚ki, zÅ‚ożyć na powrót w caÅ‚oÅ›ci na koÅ›ci, zwierzchu posypać suto buÅ‚kÄ…, polać sosem z pod pieczeni wstawić jeszcze na 10minut do pieca.398.PieczeÅ„ cielÄ™ca ze Å›mietanÄ…wiartkÄ™ cielÄ™ciny opÅ‚ukać, sparzyć, posolić, naszpikować gÄ™sto sÅ‚oninÄ… i skropićcytrynÄ…; niech tak godzinÄ™ poleży.Potem upiec jÄ… w piecu i Å‚adnie zrumienić, a na półgodziny przed podaniem zalać ćwierć litrem kwaÅ›nej Å›mietany, rozbitej z Å‚yżkÄ… mÄ…ki,obrumienić polewajÄ…c czÄ™sto, pokrajać i uÅ‚ożyć na koÅ›ci.Osobno podać saÅ‚atÄ™ letniÄ…lub zimowÄ….399
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Linki
- Indeks
- 1505 1864, Historia Polski 1764 1864 4
- Elzbieta Chojna Duch Polskie prawo finansowe. Finans
- Długosz Jan Roczniki czyli kroniki Królestwa Polskiego III IV
- Paczkowski Andrzej Pół wieku dziejów Polski 1939 1989
- Kochanowska Maria Zaklęty pierœcień Baœnie, podania i legendy polskie
- Kraszewski Józef Ignacy Dzieje Polski 01 Stara baœń
- MAURYCY MOCHNACKI Powstanie Narodu Polskiego w 1830 i 1831 tom II (2)
- Ross Macdonald Troista droga
- Caine Rachel Wampiry z Morganville 05 Pan CiemnoÂści
- Hidden Symbolism of Alchemy and the Occult Arts by Dr Herbert Silberer (1971)
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- hhermiona.xlx.pl